Ahşap Yat ve Tekne imalatçısı olmak isteyenlerin;
Görme ve işitme duyu organları sağlıklı,
Göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilen,
Uzun süre ayakta duracak ve fiziksel güç sarf edecek kadar bedence sağlam,
Ruhsal olarak sağlıklı,
Tasarım yapma ve tasarımını uygulama yeteneğine sahip,
Dikkatli ve titiz,
Meslekî eğitim almış kimseler olmaları gerekir.
Çalışma Ortamı ve Koşulları; Bu alanda meslekî eğitim almış kişiler; fabrika, atölye ve tersanelerde çalışır. Yat, tekne gibi hareketli ve sabit mobilyaların tasarım ve imalâtını yaparlar. Bu meslekte üst yüzey işlemleri yapılırken gerekli koruyucular kullanılmazsa hastalık riski ortaya çıkabilir.
Eğitim ve Kariyer İmkanları; Meslekî eğitim orta öğretimde, ağaç işleri ile mobilya ve dekorasyon ana meslekleri altında ahşap yat ve tekne imalâtçılığı, alt meslek dalında verilmektedir. Meslekle ilgili ön lisans düzeyinde eğitim meslek yüksek okullarının mobilya ve dekorasyon bölümlerinde verilir. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olan ya da olacakların ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavı´na girmeleri gerekir. Öğrenciler yeterli “Sayısal” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara, Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Meslekî eğitimini başarı ile tamamlayanlara mobilya ve dekorasyon ön lisans diploması ve tekniker unvanı verilir.
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; mobilya ve dekorasyon öğretmenliği, ağaç işleri endüstri mühendisliği, orman endüstri mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Ayrıca meslek lisesinin mobilya ve dekorasyon bölümünden mezun olanlar ÖSS´ye girip yeterli sayısal puanı almaları durumunda da yine aynı bölümlere girme hakkına sahiptir.